Després de més de 60 anys per diversos motius aliens a la nostra voluntat ens veim obligats a tancar la parada del Mercat.
Gràcies a les àvies, mare i tia , aixi com dependents i dependentes que ens han ajudat a creixer com a empresa i donar.nos a conèixer, aixi com fer.nos guanyar " reputació" especialment dins Ciutadella
Ens pessam a la venda a la Nau que tenim just a la pujada del port i esperam seguir amb el repte de donar un bon servei aixi com peix i marisc fresc que es el nostre ofici.
Podeu fer enconandes a la nova Aplicació que trobareu al google i AppleStore i us ho portam a Casa o bé ho passeu a recollir acabat d.arribar
Jamma Peix s.l. , empresa familiar nascuda de la "fusió" de dues families de pescadors ( per una banda en "Xec Felitus" que tenen el fill Fel , i per altre "Sito Setis" que té la filla Mari , que es casen ) neix com a tal l'any 1991; tot i que ells ja pescaven junts desde l'any 1975 amb la balandra "Vicenta".
Balandra Vicenta , any 1980
Inclús abans cada un per el seu compte amb barques d'arts menors. Com no podien faltar la tradició la barca dels dos patrons duien el nom de la seva dona o el seu propi. Concretament dos llaüts anomenats: "Juanita" i "Sito" .... na Juanita i na Margarita varen començar a vendre peix fresc al 1956.
Quan les coses funcionaren i el negoci estava en marxa, la "Vicenta" es dedicava a agafar peix, i varem decidir comprar la "Bonanova" on l'altre fill d'en Sito, en Manel, va passar a ser el patró.
Bonanova
Quan la "Vicenta" va anar tornant vella, seguint la reglamentació de pesca on per fer una barca nova has de destruir la vella ( per no aumentar capacitat de pesca a n'el mediterrani ), és va desballestar i juntament amb la compra d'un altre es va fer una embarcació més segura, forta i més moderna. Va ser l'any 1987 que la "Vicenta I " va fer entrada al Port de Ciutadella per primera vegada. Avui dia la tripulació esta formada per en Xavier, en Santi, en David , i n'Oscar
(Només disposam d'aquesta embarcació una volta desballestada la "Bonanova")
Vicenta I
var ser beneïda per el pare Jesús ( enmig al darrere d'en Xec i en Fel , a la foto ) , capellà que hi havia a n'aquell temps a CA-LOS, on era el mestre d'escola d'en Xavier. I ón per no perdre la tradició s'havia de fer la cerimonia. A la foto, veim les 4 generacions de pescadors de la branca "Felitus", l'any 1987.
Quatre generacions de pescadors
I era ell, en Felitus, el més conegut del pescadors de "Baixamar", on després de la pesca de la jornada agafava el carro i anava a vendre peix adalt poble, cridant a les dones perquè sortisin al carrer. Nom que conserva encara la família
Felitus
Home de la mar de tota la vida on pescava, vivia i dormia a "Cala Turqueta", (després es va traslladar a Ciutadella ) una cova que encara hi és com a testimoni de les vivències d'aquell temps , on encara no existia el motor i per tant eren els rems i la vela que impulsaven la barca i cada dia, després de la jornada laboral, la treien al petit varador que hi havia per evitar que el mal temps la rompés. L'única cosa que tenien per guanyar-se la vida.
Aquí una gravació d'una entrevista que li varen fer a la TVE l'any 1984.
A la plaça des peix i varen començar les dones dels patrons. Na Juanita ( dona d'en Xec Felitus ) i na Margarita ( dona d'en Sito ) després s'hi van afegir las dones dels més joves que varen començar amb molta empenta i anaren a vendre peix fins a Maó.
Després de prop de 60 anys ens veim obligats a tancar la parada per diverses raons entre elles la falta de personal qualificat, els alts costos i sobretot la prohibició per part del Govern Espanyol i Europeu de pescar uns 4 mesos a l'any i durant tot l'any a la zona del Canal, lloc on pescavem molt de peix, per poder abastir la taula.
A falta de peix local, DECIDIM TANCAR perquè no pot ser, que sigui un mercat local amb peix de fora
TENIM A LA DISPOSICIÓ UNA APLICACIÓ ON ES PODEN FER COMANDES, i VENIR.LES A CERCAR A LA NAU !!!
La jornada laboral, per els de mar comença a les 4 del matí on s'aixequen i van a fer el gel per posar al peix durant el dia i baixar-lo al moll. Es preparen les xarxes, el motor i es verifica que tots els aparells del pont estiguin a punt.
Preparant els ormetgos
La sortida de la balandra del port és a les 5 del matí, on ja no tornará fins a les 5 del capvespre. Es navega envers una hora per arribar a pesquera de peix, on s'amolla el bou una hora i mitja arrosegant per el fonsde la mar.
Hora de l'alba
Quan es lleva , solen visitar-nos alguns dofins que s'aprofiten d'algún peix més llest que d'altres que han aconseguit fugir de les xarxes per berenar, el mateix que farem nosaltres pero no fins que tinguem tot el peix col·locat i ben estibat dins la gelera.
Fent net els serrans!!
Caixó de molls
Santi, amb es peix tapat de gel
Mirant que es bou no tengui cap forat!!
Cafetera al foc, per berenar
Abans però al cap de hora i mitja o dues de navegar s'arriba a pesquera de gamba ( aristeus antennatus ) on es torna amollar el bou que mentre nosaltres preparem i feim el dinar esta pescant envers 600 mts de profunditat ( unes 320 braçes, que es la mesura que empram els pescadors ).
Amollant a la gamba
Ja havent dinat ( els dies de molt mal temps, potser de pa torrat amb un poc de menjar enllaunat i prou, ja que la cuina es impracticable ) damunt les dues i mitja s'aixeca la xarxa per segona vegada, esperant trobar les gambes tan apreciades tant per fer paelles, com a la planxa.
Llevant, a veure si tenim sort!!
Poc o molt, cada dia una sorpresa
Escramarlans acabats de colocar
Gambes que fan gana!!
Els dies de bona mar hi ha temps per donar-nos alguna que altre refrescada tornant cap a casa.