dimarts, 24 de gener del 2012

Jamma Peix s.l.

Jamma Peix s.l. , empresa familiar nascuda de la "fusió" de dues families de pescadors ( per una banda en "Xec Felitus" que tenen el fill Fel , i per altre "Sito Setis" que té la filla Mari , que es casen ) neix com a tal l'any 1991; tot i que ells ja pescaven junts desde l'any 1975 amb la balandra "Vicenta".

Balandra Vicenta , any 1980
                                          

Inclús abans cada un per el seu compte amb barques d'arts menors. Com no podien faltar la tradició la barca dels dos patrons duien el nom de la seva dona o el seu propi. Concretament dos llaüts anomenats:  "Juanita" i "Sito" ....  na Juanita i na Margarita varen començar a vendre peix fresc al 1956.

Quan les coses funcionaren i el negoci estava en marxa, la "Vicenta" es dedicava a agafar peix, i varem decidir comprar la "Bonanova" on l'altre  fill d'en Sito, en Manel, va passar a ser el patró.

Bonanova

Quan la "Vicenta" va anar tornant vella, seguint la reglamentació de pesca on per fer una barca nova has de destruir la vella ( per no aumentar capacitat de pesca a n'el mediterrani ), és va desballestar i juntament amb la compra d'un altre es va fer una embarcació més segura, forta i més moderna. Va ser l'any 1987 que la "Vicenta I " va fer entrada al Port de Ciutadella per primera vegada. Avui dia la tripulació esta formada per en Xavier, en Santi,  en David , i n'Oscar
(Només disposam d'aquesta embarcació una volta desballestada la "Bonanova")

Vicenta I

var ser beneïda per el pare Jesús ( enmig al darrere d'en Xec i en Fel , a la foto ) , capellà que hi havia a n'aquell temps a CA-LOS, on era el mestre d'escola d'en Xavier. I ón per no perdre la tradició s'havia de fer la cerimonia. A la foto, veim les 4 generacions de pescadors de la branca "Felitus", l'any 1987.

Quatre generacions de pescadors


I era ell, en Felitus, el més conegut del pescadors de "Baixamar", on després de la pesca de la jornada agafava el carro i anava a vendre peix adalt poble, cridant a les dones perquè sortisin al carrer. Nom que conserva encara la família
Felitus

Home de la mar de tota la vida on pescava, vivia i dormia a "Cala Turqueta", (després es va traslladar a Ciutadella )  una cova que encara hi és com a testimoni de les vivències d'aquell temps , on encara no existia el motor i per tant eren els rems i la vela que impulsaven la barca i cada dia, després de la jornada laboral,  la treien  al petit varador que hi havia per evitar que el mal temps la rompés. L'única cosa que tenien per guanyar-se la vida.

Aquí una gravació d'una entrevista que li varen fer a la TVE l'any 1984.